Zero Waste

Δέσμευση για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση

Τα λουλούδια έχουν να κάνουν με το μοίρασμα. Για όλους εμάς στη Secret Garden είναι ζωτικής σημασίας να προσφέρουμε πίσω, γι’ αυτό και φροντίζουμε κάθε βήμα της δημιουργικής και παραγωγικής μας διαδικασίας να λειτουργεί με ελάχιστα απόβλητα. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται υπολογίζονται και είτε ανακυκλώνονται είτε επαναχρησιμοποιούνται, μια διαδικασία που ενσωματώνεται στις φάσεις σύλληψης, σχεδιασμού και ανάπτυξης κάθε έργου. Τα χαρτοκιβώτια και τα χαρτοκιβώτια πολτοποιούνται και επαναχρησιμοποιούνται, το ίδιο και τα τυχόν απαραίτητα πλαστικά αντικείμενα, τα οποία πηγαίνουν σε συνεργάτες που τα ανακυκλώνουν ή τα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για νέα προϊόντα.

Για τα μη βιολογικά αντικείμενα (π.χ. βάζα, στεφάνια, κεριά, χαρτί περιτυλίγματος κ.λπ.) συνεργαζόμαστε επιλεκτικά με ομοϊδεάτες καλλιτέχνες και χειροτέχνες, συχνά για την υποστήριξη κοινωνικών σκοπών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Από το 2021, επιτυγχάνουμε σταθερά μείωση κατά 60% ή και περισσότερο του αφρού ανθοπωλείου που χρησιμοποιείται για τις ανθοκομικές μας δημιουργίες. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 14,6 τόνοι απορριμμάτων έχουν συλλεχθεί και κομποστοποιηθεί μέσω των προσπαθειών μας. Μάθετε περισσότερα για την προσπάθειά μας να δώσουμε στα λουλούδια μια φιλανθρωπική δεύτερη ζωή!

Κοινωνικός αντίκτυπος

Τα λουλούδια και το μοίρασμα έχουν ένα κοινό μαγικό χαρακτηριστικό: φέρνουν αγνά χαμόγελα και χαρά! Έχουμε θέσει ως αποστολή μας να μοιραζόμαστε, όποτε είναι δυνατόν, όλα τα όμορφα λουλούδια που είναι ακόμα φρέσκα με ανθρώπους που θα το εκτιμήσουν. Όλα ξεκινούν στο εργαστήριό μας: δημιουργούμε ανθοδέσμες, ράγες λουλουδιών ή συνθέσεις μέσα σε βάζα για μια συγκεκριμένη εκδήλωση. Μόλις ολοκληρωθεί η λειτουργία, υπάρχει συνήθως άφθονο απόβλητο. Αλλά, είναι η ώρα για μια σημαντική επιλογή: όλα τα όμορφα λουλούδια διαχωρίζονται και αναδιατάσσονται σε μπουκέτα ευτυχίας.

Αδρώντας ένα στοχαστικό στρώμα στην ακαταστασία μετά την εκδήλωση, συνεργαζόμαστε με διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως η DESMOS και BOROUME, γγια να αναδιανείμουμε αυτά τα νέα μπουκέτα σε όσους χρειάζονται λίγη ομορφιά και χαμόγελο στη ζωή τους. Όσα λουλούδια δεν είναι πλέον βιώσιμα, κόβονται σε μικρότερα κομμάτια και αναμειγνύονται με όλα τα απορρίμματα του εργαστηρίου, προκειμένου να προστεθούν στο κομπόστ μας. Διαβάστε περισσότερα για τις διαδικασίες κομποστοποίησης εδώ. Αυτοί είναι οι τρόποι με τους οποίους διευρύνουμε τον κύκλο ζωής των προϊόντων μας και είμαστε μεγάλοι οπαδοί των κύκλων. Φιλοδοξία μας είναι να φέρνουμε χαρά στις τοπικές μας κοινότητες, μειώνοντας παράλληλα τα περιβαλλοντικά απόβλητα και στηρίζοντας το συλλογικό μας μέλλον.

ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ
Δρούμε τοπικά για να φέρουμε την αλλαγή στον κόσμο

Τα λουλούδια έχουν έναν ισχυρό συμβολισμό. Για να διατηρήσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας μας σε χαμηλά επίπεδα, επιλέξαμε εξαρχής να ελαχιστοποιήσουμε τις εισαγωγές μας από το εξωτερικό. Με ποιον τρόπο είναι η εντοπιότητα το κλειδί για τη βιωσιμότητα; Δυστυχώς, η διανομή λουλουδιών είναι παγκοσμίως μια από τις πιο επιβλαβείς επιχειρήσεις για το περιβάλλον. Η συσκευασία τους και η μεταφορά είναι ατέρμονες, καθώς οι παραγωγοί και οι διανομείς χρειάζεται να καλύψουν μέρες ταξιδιού για να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό. Αναπόφευκτα, για τη διανομή λουλουδιών χρησιμοποιούνται φορτηγά ψυγεία, τα οποία καταναλώνουν περίπου 25% περισσότερα καύσιμα από τα συμβατικά και εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Εξού, το να προτιμάτε ντόπια προϊόντα είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το αποτύπωμα του άνθρακα! Ανά τα χρόνια έχουμε καλλιεργήσει στενές, προσωπικές σχέσεις με τους τοπικούς παραγωγούς χτίζοντας μια σταθερή εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Η ποιότητα του εδάφους, ο συγχρονισμός με τους κύλους της φύσης και τους ρυθμούς της, η στήριξη της τοπικής οικονομίας, η μείωση των εκπομπών CO2, αυτοί είναι οι ηθικοί πυλώνες του Secret Garden. Στο εργαστήριό μας φτάνουν καθημερινά φρέσκα λουλούδια εποχής από όλη την Ελλάδα και οι χώροι μας γεμίζουν με τις πιο μαγευτικές μυρωδιές! Επισκεφθείτε το Pop Up Store μας για να ζήσετε από πρώτο χέρι τη μαγεία του Secret Garden.

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Τα απόβλητα ενός λουλουδιού είναι η τροφή ενός άλλου λουλουδιού

Τα λουλούδια έχουν τον δικό τους κύκλο ζωής. Επιπλέον, στο Secret Garden δεν μας αρέσει να αφήνουμε τα πράγματα να πηγαίνουν χαμένα, γι’ αυτό αποφασίσαμε να κλείσουμε τον κύκλο των λουλουδένιων αποβλήτων. Καθώς η ανοιχτή απόρριψη των αποβλήτων λουλουδιών (ή οποιουδήποτε είδους οργανικών αποβλήτων) μπορεί να προκαλέσει διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα, με την κομποστοποίηση των αποβλήτων μας, μπορούμε να δεσμεύσουμε τον άνθρακα πιο αποτελεσματικά στο έδαφός μας και να δημιουργήσουμε πιο δυνατά, υγιή και ανθεκτικά φυτά. Ως εκ τούτου, η κομποστοποίηση είναι μια λύση, ένα μικρό βήμα προς τη θεραπεία του εδάφους και του πλανήτη μας, και τα δύο αποτελούν μέρος της αποστολής μας ως εταιρεία. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνουμε αυτό, αλλά είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (BPI) στο πλευρό μας. Μαζί δοκιμάσαμε τέσσερις διαφορετικούς τρόπους κομποστοποίησης χρησιμοποιώντας μόνο πρώτες ύλες με προσοχή και σεβασμό στη φύση και τις φυσικές διεργασίες. Το Secret Garden βρίσκεται σε μοναδική θέση για να προωθήσει την καινοτομία στον τομέα αυτό. Τους τελευταίους 9 μήνες συλλέξαμε 22 τόνους από τα δικά μας ανθοκομικά απόβλητα και αρχίσαμε να πειραματιζόμαστε με διαφορετικές χρήσεις αυτού του κομπόστ.

Η διαδικασία

Συλλέγουμε όλα τα κοτσάνια, τα παλαιότερα ή χρησιμοποιημένα λουλούδια και τα πέταλα, τα τεμαχίζουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα στέλνουμε στους συνεργάτες μας για να ξεκινήσει η διαδικασία κομποστοποίησης. Η όλη διαδικασία λαμβάνει χώρα στην Παιανία, λίγο έξω από την Αθήνα, στο αγρόκτημα Καμπάνης. Εκεί, η ομάδα ειδικών του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου αναλαμβάνει και παρακολουθεί τη διαδικασία. Σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους, τελειοποιούμε και διασφαλίζουμε ότι το Premium Compost Soil πληροί τα υψηλότερα πρότυπα. Η κομποστοποίηση μας δίνει premium χώμα που με τη σειρά του ωφελεί τα φυτά, τα λουλούδια, τους αγρότες και το περιβάλλον.

Υπάρχει μια ισορροπία της άγριας ζωής και της αρμονίας. Δημιουργούνται μεγάλοι σωροί λουλουδιών, ζυμώνονται και παρακολουθούνται έτσι ώστε να μας δώσουν τη σακούλα Premium Compost Soil. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζουμε να επιτυγχάνουμε μηδενική παραγωγή αποβλήτων & υποστηρίζουμε την αειφορία 100%.

Κομπόστ για εσάς

Το Premium Compost Soil Bag μας είναι πλέον διαθέσιμο για να το αποκτήσετε και να το χρησιμοποιήσετε στις γλάστρες και τους κήπους σας. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα εμπλουτίσουν την ποιότητα του εδάφους σας και είναι έτοιμο για χρήση σε όλα τα είδη κήπων: δέντρα, θάμνοι, λουλούδια και αστικοί λαχανόκηποι θα επωφεληθούν. Τα θρεπτικά συστατικά που προστίθενται πίσω στο έδαφος θα βοηθήσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών σας, θα προσφέρουν μεγαλύτερα άνθη και υγιέστερα φυτά. Η διαδικασία της κομποστοποίησης μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επειδή τα οργανικά απόβλητα αφήνονται να αποσυντεθούν με φυσικό τρόπο μέσω της διαδικασίας. Επιλέγοντας να συνεργαστείτε μαζί μας, μειώνετε τα οργανικά απόβλητα που καταλήγουν στις χωματερές και βοηθάτε το συλλογικό μας μέλλον.